Functiemetamorfose A&O-fondsen gemeenten, waterschappen en provincies
De overheid wordt steeds digitaler en als gevolg van al deze technologische ontwikkelingen verandert het werk bij gemeenten, provincies en waterschappen snel. ‘Functiemetamorfose’ noemen ze dit bij de A&O-fondsen gemeenten, provincies en waterschappen. Nieuwe functies verschijnen, bestaande functies veranderen en er zijn ook functies die verdwijnen. Een programma om medewerkers en organisaties hier goed op voor te bereiden, lijkt nodig, maar hoe pak je dat aan bij een dergelijk complex en nog niet helder uitgekristalliseerd thema?
Met deze vraag is a-advies aan de slag gegaan. In co-creatie met de drie betrokken sectoren, is een verkennend traject opgesteld naar de nut en noodzaak van een programma rond het thema Functiemetamorfose en de inhoud van dit eventuele programma. In rondetafelsessies met diverse groepen betrokkenen uit de drie sectoren (HR, ICT-specialisten, leidinggevenden, medewerkers in operationele functies en OR) is allereerst verkend wat een goede voorbereiding op functiemetamorfose precies behelst en of hierbij behoefte is aan ondersteuning vanuit de betrokken A&O-fondsen. Die bleek er zeker te bestaan. Vervolgens is aan de hand van een nieuwe, innovatieve methode in kaart gebracht wat de programmalijnen en in te zetten acties binnen een dergelijk programma zouden moeten zijn volgens de betrokken sectoren.
De gebruikte methode, Group Concept Mapping (GCM), maakt het mogelijk de voordelen van kwalitatief onderzoek te combineren met die van kwantitatief onderzoek. Dit gebeurt door op basis van statistische analyses resultaten van groepsbijeenkomsten te ordenen en vervolgens samen te vatten in aansprekende, grafische illustraties. Deze visualisaties maken niet alleen in één oogopslag helder hoe betrokken groepen denken over functiemetamorfose, maar zij vormen ook een ideale basis voor verdere besluitvorming ten behoeve van het op te stellen programma. Zo konden met GCM aangedragen ideeën op onderbouwde wijze worden geclusterd in verschillende programmalijnen. Daarnaast zijn aan de hand van GCM gemeenschappelijke prioriteiten bepaald, maar het is met deze methode ook goed mogelijk om verschillen in prioriteiten bij diverse betrokkenen tegen elkaar af te zetten. GCM wordt vooral gebruikt in beleidsontwerp om complexe en abstracte thema’s vorm te geven aan de hand van de groepsprocessen (wisdom of the crowd) en is ontwikkeld aan de Cornell University.
Meer weten? Mail dan naar lilian@a-advies.nl